Nieuws

ECD stopt met windturbine op Krabbegors

21-02-2022 | Wind
ECD stopt met windturbine op Krabbegors

DORDRECHT_ EnergieCoöperatie Dordrecht (gemeente en HVC) heeft ons afgelopen week gemeld dat zij heeft besloten te stoppen met de windmolen op Krabbegors. In plaats daarvan wil de ECD grootschalig inzetten op zonne-energie.
 
Hun argumenten: door allerlei ontwikkelingen is het rendement zo laag geworden -volgens hun berekening iets meer dan 0%-, dat doorgaan niet verantwoord is. Vanwege gewijzigde juridische omstandigheden door het Nevele Arrest, komt er op zijn vroegst in de herfst een uitspraak van de Raad van State betreffende de beroepszaak. Dan is de molen niet op tijd in bedrijf  voordat de SDE subsidiedatum verloopt. En tenslotte gaat de geplande windmolen uit de productie.
 
Wij hebben naar de cijfers gekeken en denken dat de ECD wat betreft de rentabiliteit gelijk heeft. De hoofdoorzaak van het ontstane probleem is de lange proceduretijd, dit komt echter niet alleen door de vertraging van de bezwaarmakers. De gemeente Dordrecht heeft ook 2 jaar de tijd genomen om in de verschillende fases beslissingen te nemen. Wij verwachten daarom dat de ECD met alternatieven komt en dat de gemeente Dordrecht een andere wind locatie zoekt.